Marges en afloopgebied

Wat is marge:

De ruimte tussen de zijkant van het eindproduct en afbeeldingen/tekst/objecten die helemaal zichtbaar moeten blijven.

Wat is afloopgebied (of afloop):

Bij afloopgebied wordt uw document groter opgemaakt dan het afgewerkte eindresultaat. Het dient om schoonsnijden mogelijk te maken.

Voorbeeld:

Visitekaartje demo met afloop en marge

U ziet hier als voorbeeld een visitekaartje.

  • Het groen gearceerde gebied is marge. U ziet dat alle tekst en belangrijke objecten (rode en groene blokjes) binnen deze marge is geplaatst.
    Marge heeft twee functies. Ten eerste, wanneer u een document aanlevert wat niet hoeft worden schoongesneden, hebben we te maken met de beperkingen van printers. Die kunnen namelijk niet helemaal tot de rand van een vel printen. In dat geval geeft de marge het onprintbare (en dus papierkleurige) gebied van het vel aan.
    Wanneer een document wél moet worden schoongesneden, geeft de marge een "veilig" gebied aan. Door kleine spelingen in de precisie van het snijmes en de positionering van de printer kan het zijn dat er iets meer naar naar binnen toe wordt gesneden dan aangegeven was. Door belangrijke teksten, foto's en andere objecten binnen de marge te houden, weet u zeker dat er niet onbedoeld een deel van wordt afgesneden.
  • Het rood gearceerde gebied is afloopgebied. Afloopgebied is nodig wanneer uw document moet worden schoongesneden. U ziet dat de achtergrond (grijze blokjes) is doorgetrokken tot op het afloopgebied, maar belangrijke objecten zoals tekst blijven veilig binnen de marge. Het afloopgebied wordt weggesneden, en zal dus niet zichtbaar zijn op het eindresultaat. Het is nodig omdat er altijd wat speling zit in de precisie van het snijmes en in de plaatsing van de print op het papier. Zonder afloopgebied zouden ongewenste witte randjes rondom kunnen ontstaan.
Wij maken gebruik van cookies om de website te optimaliseren en om statistieken te verzamelen en analyseren. Lees meer over ons cookiebeleid