Pantone / PMS

Bij bepaalde soorten druk- en/of printwerk kan het handig om Pantone tinten te gebruiken in uw ontwerp. Dit bevordert de kleurconsistentie tussen verschillende soorten druk- of printwerk.

Er zijn echter een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden:

 • De Pantone PMS kleuren zijn van oorsprong een serie drukinkten, waarvan de kleur van tevoren is vastgelegd.
  In plaats van het gebruikelijke proces waarbij cyaan, magenta, gele en zwarte inkt (CMYK) worden gemengd tot de juiste kleur tijdens het drukken/printen, is de kleur van de inkt van tevoren vastgelegd, en wordt meestal tijdens het drukken niet meer gemengd. Gebruikt u dus een pantone kleur in uw document, geeft u in principe aan een pantone inkt te wilen gebruiken.

  De meeste printers, waaronder die van Dagservice, hebben deze mogelijkheid voor het inladen van een extra kleur niet, en moeten zodoende een tint uit CMYK samenstellen die zo veel mogelijk lijkt op de pantone inkt. Ook bij drukken is het mogelijk om, vaak vanuit het oogpunt van kostenbesparing, een benadering van een pantonekleur uit CMYK te maken. Inmiddels heeft Pantone ook een standaardwaaier (Pantone process) met alle CMYK tinten naast de inkt-tint, maar houd er rekening mee dat deze tinten toch, soms drastisch, af kunnen wijken van de inktversie.
  Voorbeelden van tinten die drastisch kunnen afwijken zijn de zilver- of koperkleurige tinten en de fluoriserende tinten. Er kan zelfs nog verschil ontstaan tussen de CMYK tinten van verschillende apparaten.

 • Er zijn verschillende waaiers voor verschillende soorten materialen. Voor Dagservice zijn over het algemeen alleen de Solid Coated en de Solid Uncoated waaier van toepassing, waarbij het belangrijk is dat u kiest uit de Solid Coated tinten voor alle papiersoorten met coating, of Solid Uncoated tinten voor alle papiersoorten zonder coating.
  Ook belangrijk om te weten is dat voor de solid coated en solid uncoated waaier exact dezelfde inkt gebruikt word onder hetzelfde kleurnummer, maar dat het eindresultaat desondanks toch flink kan verschillen!
 • Een beeldscherm of printer kan een pantone kleur meestal niet afdoende weergeven. Gebruik dus indien mogelijk de juiste pantone waaier om de gewenste kleur te kiezen.
Wij maken gebruik van cookies om de website te optimaliseren en om statistieken te verzamelen en analyseren. Lees meer over ons cookiebeleid